Els estudiants que provinguin de sistemes educatius diferents a l’espanyol o els espanyols que hagin cursat el seu últim any de batxillerat fora d’Espanya i estiguin buscant ingressar a una universitat espanyola que tingui aquest criteri d’admissió, hauran de realitzar una prova que es coneix com EVAU.

Les sigles EVAU fan referència a Avaluació per a l’Accés a la Universitat. En el cas dels estrangers, són proves realitzades per la UNED per a determinar si un estudiant és o no apte per a ingressar a una universitat pública espanyola. Es tracta de proves o exàmens que estan vinculats a la branca d’estudi a la qual pertanyi el grau que l’estudiant desitja realitzar.

Qui pot realitzar la EVAU per a estrangers?

Seguint l’esmentat amb anterioritat, podem dir que el EVAU pot ser realitzat per:

1- Estudiants amb batxiller equivalent

Es tracta dels estudiants que pertanyen a sistemes educatius de la Unió Europea, estudiants de centres educatius amb conveni de reciprocitat o estudiants amb Batxillerat IB amb diploma. En aquests casos, solament s’ha de presentar la fase específica del EVAU per a optar a la màxima puntuació. Presentant els dos exàmens s’arriba al màxim de la Nota de tall que exigeixen les universitats espanyoles per a les seves diferents carreres.

2- Estudiants amb batxiller homologable

En segon lloc, es considera en aquesta categoria als estudiants que procedeixen de sistemes educatius no espanyols però que tenen batxillerat homologable. Això és, estudis en els quals el Ministeri d’Educació d’Espanya estableix una equivalència entre els últims anys de batxiller de l’estudiant i el batxillerat que s’imparteix al país. És això el que fa que aquells estudiants d’origen espanyol que hagin cursat el seu últim any en altres països puguin ser considerats amb batxillerat homologable. En aquests casos, també és necessari realitzar la EVAU per a estrangers completa, encara que això dependrà de si la institució a la qual es desitja ingressar ho exigeix o no.

hombre guapo tomando selfie ciudad barcelona espana 169160 1027

 

Requisits de EVAU per a estrangers

Per a poder formar part de la EVAU per a estrangers, és necessari complir una sèrie de requisits. Generalment aquests són:

  • Estar en possessió d’un document d’identitat o passaport vigent.
  • Haver acabat el batxillerat o secundària.
  • Realitzar el tràmit d’inscripció als exàmens.
  • Tenir conclosa l’homologació o haver-la iniciat.
  • Presentar els exàmens en la seu UNED més pròxima al domicili.

On i com es realitzen les proves?

Existeixen dues grans maneres de realitzar els exàmens EVAU. D’una banda, dins d’Espanya en les seus de la UNED i, per un altre, en les seus UNED més pròximes a la residència actual en altres ciutats del món. Avui dia, UNED posseeix més de 100 seus repartides al llarg del planeta com així també en el territori espanyol.

Els exàmens consisteixen en dues parts. Primer una tipus test de resposta múltiple i després una altra de desenvolupament. El criteri d’avaluació dependrà de cada matèria en particular.

Aquestes proves es divideixen en dues fases que són:

La fase general i obligatòria

Aquesta fase es compon de quatre matèries de les quals tres són comunes per a la totalitat de les carreres. Aquestes tres matèries són Història d’Espanya, Llengua Castellana i Literatura i Llengua estrangera, que pot ser anglès, italià, alemany o francès. En el que refereix a la quarta matèria, aquesta es tria d’acord amb la branca d’estudi a la qual pertany el grau que es vol estudiar.

La fase específica

Per part seva, la fase específica es compon d’un màxim de dues matèries que es trien en funció de la branca d’estudi a la qual es vol aplicar i en relació amb les 21 matèries de la UNED per a aquesta mena d’exàmens.

Cursos EVAU per a estrangers

En Acadèmia Guiu es pot accedir a un curs de preparació de Selectivitat complet per a estudiants estrangers o amb batxillerat internacional, preparant amb temps totes les matèries requerides per a la carrera a la qual es desitja ingressar. Una de les opcions en aquest sentit és el curs anual, on es pot conèixer a fons la totalitat de les assignatures que s’examinaran en la prova d’accés a la universitat, garantint la millor nota d’admissió. Per a això, s’inclouen simulacres d’exàmens per a la preparació anual de la Selectivitat.

Una altra de les opcions és el curs intensiu o el curs intensiu II, que permeten aconseguir la nota d’admissió de la universitat triada en un termini de cinc mesos. Explica Acadèmia Guiu que:

 

“Per a aquest curs intensiu de Selectivitat de la convocatòria de maig, els alumnes que hagin finalitzat els seus estudis en els centres situats a l’estranger adscrits a la UNED i del CIDEAD realitzaran l’Avaluació del Batxillerat per a l’Accés a la Universitat (EBAU) en la UNED. Els estudiants amb un Batxillerat finalitzat en un sistema educatiu diferent de l’espanyol, hauran de realitzar les Competències de Proves Específiques (PCE) de la UNED, ja que són un requisit indispensable, exigit per les universitats espanyoles, per a l’accés a qualsevol carrera”.