Encara no saps què estudiar a la universitat? T’expliquem quines habilitats encaixen millor en cada branca de coneixement perquè comencis a descobrir quin pot ser la teva veritable vocació.

Abans de començar a valorar tipus d’estudis, has de saber que l’important és conèixer-te i avaluar-te a tu mateix. De res et servirà entestar a estudiar una carrera que actualment tingui moltes sortides o una gran demanda de professionals si el teu perfil no s’ajusta als requeriments del grau.

Al contrari, el més probable és que acabis sentint frustració i insatisfacció amb el que fas … No creus que una cosa a la què dedicaràs una gran part de la teva vida hauria d’aportar més coses bones que dolentes?

Com començar a conèixer-te

Si bé és important que el teu entorn t’ajudi a orientar-te, cal que inverteixis un temps en tu mateix. Et recomanem que agafis paper i boli i et facis les següents preguntes:

  • Com és la meva personalitat? De vegades els trets més simples denoten característiques importants sobre quines són les nostres destreses. Comença per coses senzilles, per exemple: ¿t’agrada l’esport? T’agrada socialitzar o et consideres una persona molt reservada? Creus que tens una sensibilitat especial cap a l’art? D’aquesta manera començaràs a trobar les primeres pistes sobre el teu perfil.
  • Quines aptituds tinc? Tots tenim com a mínim una o dues habilitats en què destaquem i no han de ser precisament ‘superpoders’. En quines matèries tens sempre les millors notes? O quines són aquelles que aprens gairebé sense esforçar-te? Fas alguna activitat extraescolar que veritablement t’apassiona?
  • Quins són els meus valors? Encara que no ho sembli, els teus valors ètics també influiran en el teu desenvolupament professional. Pensa en aquelles professions que millor s’adapten a la teva visió del món, a la teva ètica i a les teves ‘ambicions’ laborals perquè pots descobrir que potser el recorregut professional que has triat no és el més adequat per als teus propis ideals.

Les àrees de coneixement i els perfils amb els quals es relacionen

Tradicionalment es distingeixen cinc branques de coneixement sota les quals s’engloben la majoria dels graus.

Ciències Socials i Jurídiques

Aquí trobaràs graus com ADE, Dret, Economia, Magisteri, Periodisme, etc. Les principals aptituds que es requereixen són: bona capacitat d’anàlisi, esperit crític, habilitats comunicatives, síntesi de dades …

Arts i humanitats

Si et consideres una persona sensible, imaginativa, amb creativitat o tens qualitats per a les arts escèniques, aquesta és la teva àrea. Les carreres més escollides en aquesta branca són Música, Disseny o Filosofia, però hi ha una gran varietat a la teva disposició.

Ciències

Si t’’encanta explorar fets i fenòmens, analitzar problemes, observar, recollir i organitzar informació rellevant, utilitzar diferents mètodes d’anàlisi, avaluar els mètodes … Llavors estàs fet per a carreres com Biologia, Física, Química, Ciències Ambientals i un llarg etcètera.

Ciències de la Salut

Aquesta branca és de les més vocacionals. Necessitaràs esperit de sacrifici, voluntat per ajudar, ganes de tractar amb les persones i escoltar-les, superació i aprenentatge constants… Aquí trobaràs els graus de Medicina, Infermeria, Psicologia, Veterinària…

Enginyeria i arquitectura

Domines les matemàtiques i el raonament lògic a la perfecció? Potser has de plantejar-te alguna de les carreres com arquitectura o qualsevol de les enginyeries.

Des de l’Acadèmia Guiu oferim a tots els nostres alumnes un servei de psicologia per a l’orientació acadèmica i tècniques d’estudi. Els nostres orientadors s’encarreguen d’explicar detalladament les carreres en les quals estigui interessat cada estudiant i si no té les idees clares, se l’acompanyarà perquè trobi la seva vocació seguint el camí que realment li agrada i el motiva.