Per què sovint oblido allò que ja he estudiat? I per què em costa tant preparar un examen? És la pregunta del milió per a molts estudiants i la resposta, sovint, és la tècnica. No hi ha fórmules màgiques, però sí algunes recomanacions que et faran ser més efectiu a l’hora d’estudiar.

Recomanacions per aprendre a aprendre a estudiar:

  • Planifica: planificar el nostre temps d’estudi és el primer pas per a ser efectius. Fes-te un horari estructurat, marca’t deadlines i objectius concrets per a cada matèria. Hauries de tenir un pla de treball, com a mínim, a una setmana vista. En bona part, el teu èxit o fracàs comença aquí, amb una bona planificació.
  • No oblidis l’objectiu: estudiem per assolir un objectiu, complir un somni, dedicar-nos a allò que ens agrada… Però sovint, les dificultats fan que oblidem la nostra meta i ens desmotivem. Recorda sempre l’objectiu final del teu esforç, més enllà dels problemes del dia a dia amb les assignatures que menys t’agraden.
  • Evita la procrastinació: no ajornis preparar les matèries que et suposen un major esforç. Són les que fan més mandra perquè ens costen més, però també són les que requereixen més temps i dedicació. Planifica’t per estudiar les assignatures més dures, com Matemàtiques o Física, en el moment en el qual ets més efectiu i eficient (normalment a l’inici del dia).
  • No memoritzis: quan la matèria que estudiem requereix assimilar gran quantitat d’informació, sovint intentem memoritzar. La millor opció, però, és fer primer una lectura ràpida del tema per tenir-ne una visió global. Després, és el moment de fer una lectura detallada i subratllar l’essencial (ja sigui en paper o en digital).
  • Elabora el teu resum: el tercer pas seria elaborar el nostre propi resum, cosa que ajudarà a introduir la informació essencial a la memòria, i estudiar-lo. El resum pot tenir la forma que sigui més efectiva per a tu: un esquema, un mapa conceptual, un escrit, etc.
  • Utilitza trucs mnemotècnics: de vegades hi ha llistats o fórmules que no aconseguim retenir, però hi ha alguns trucs per fer-ho. Un és crear una història lligada al llistat. Al nostre cervell, acostumat a les històries des de petits, no li costarà gravar-la en la memòria. Altres trucs són formar un acrònim amb les primeres lletres de cada punt del llistat, o bé agafar la primera lletra de cada paraula que volem recordar i utilitzar-la per construir una frase senzilla.
  • Examina’t tu mateix: quan creus que has interioritzat el resum que has elaborat tu mateix, examina’t: escriu o exposa tot allò que saps sobre el tema que acabes de treballar. Revisa el resultat i para especial atenció en tot allò que no has interioritzat i que hauràs de tornar a estudiar.
  • Repassa: repassa allò que ja has estudiat en un termini d’una setmana com a molt. Si has seguit la recomanació 1, hauràs planificat el teu temps d’estudi, així que pots preveure aquestes hores per refrescar cada tema setmanalment fins arribar al dia de l’examen. El dia abans, és imprescindible fer un repàs general.

I encara una última recomanació molt important: demana ajuda aviat si creus que no te’n surts amb una matèria. Sovint, els teus propis companys et poden donar un cop de mà amb determinades assignatures i, si cal, pots buscar reforç professional. A l’Acadèmia Guiu ens avalen més de 125 anys d’experiència en formació acadèmica i hem comprovat l’efectivitat de les nostres classes particulars “a la carta”, realitzades per professors especialitzats i experimentats en cada matèria. Poden ser en la nostra acadèmia, a domicili o classes particulars 100% en línia. L’objectiu, ser efectius en les nostres hores d’estudi i aprendre a aprendre.