Accedir a la universitat no és una tasca senzilla i pot ser que no ho aconsegueixis a la primera. Si és així, no desesperis, t’expliquem quines opcions tens a la teva disposició per aconseguir la teva meta.

Alternatives a tenir en compte si no aproves la selectivitat

De vegades, tot i l’esforç realitzat, hi ha alguns estudiants que no aconsegueixen la nota de tall que necessiten per accedir a la carrera que els agradaria cursar.

A continuació, et presentem una sèrie d’escenaris que podrien donar-se:

  1. Suspendre les convocatòries de les PAU de juny i setembre. Si no aconsegueixes aprovar cap de les convocatòries de l’any, tens davant teu dues opcions: a) Esperar a l’any següent per repetir les proves. Hauràs d’esperar un curs sencer, però també tindràs temps suficient per preparar-te millor. b) Pots matricular-te a un Cicle Formatiu de Grau Superior. Si obtens una bona nota mitjana del curs pots veure si és suficient per accedir a la carrera que vols (de manera que t’estalviaries fer la selectivitat) o, si no us arriba, pots presentar-te a les proves específiques per pujar nota.
  2. Aprovar la selectivitat, però no arribar a la nota de tall per a la carrera indicada com a primera opció en la preinscripció. En aquest cas, des d’Acadèmia Guiu recomanem sempre als nostres alumnes que les quatre primeres opcions de la seva preinscripció siguin graus que ells vulguin realitzar i que la resta graus tinguin alguna cosa a veure amb el que volen fer o que comparteixin els mateixos crèdits durant el primer any . D’aquesta manera, poden optar a l’accés a la carrera que desitgen mitjançant la convalidació d’assignatures. Si no entren en cap de les 8 cursos indicats en la preinscripció, sempre poden intentar pujar nota en la convocatòria extraordinària.
  3. Tenir en compte l’oferta de la universitat privada. Les universitats privades requereixen tenir la selectivitat aprovada, evidentment, però no solen regir-se per nota de tall, sinó que cada centre defineix el seu sistema d’accés. En aquest supòsit, hauries de consultar amb la universitat del teu interès el procediment d’accés, ja que en alguns centres realitzen les seves pròpies proves d’ingrés.

Els nostres consells

Com veus, suspendre la selectivitat no vol dir quedar-se sense opcions. Si la nota d’accés que has obtingut entre la nota de selectivitat i la nota mitjana de Batxillerat no és la que esperaves, o la nota de tall de la cursa és superior a la que tens, el primer que has de fer és mantenir la calma, una actitud positiva i la ment oberta.

Aquestes opcions que t’hem presentat són sempre un bon pla B i, lògicament tenen els seus pros i contres. Per exemple, si suspens la convocatòria de juny i et presentes al setembre tindràs l’avantatge de tenir un temps extra per preparar els exàmens i tindràs els conceptes més frescos, però com a contrapartida pot ser que ja no queden places a la carrera a la que vols accedir . La nota se’t guardés per a la preinscripció de juny de l’any següent.

En tot cas, si vols tenir més probabilitats d’accedir a la universitat en un primer intent, hi ha una sèrie d’errors que et recomanem evitar:

  • Estudiar poc i malament durant el batxillerat. L’entrada a la universitat és una carrera de fons i no convé que et juguis el teu futur acadèmic a una sola carta amb la selectivitat.
  • Preparar la selectivitat amb poca antelació. Comença des del principi a tenir bons apunts, repassar i organitzar-te metòdicament per no veure’t apurat en les setmanes prèvies a les PAU.
  • No cercar orientació acadèmica. Si tens dubtes sobre quin itinerari d’escollir, si necessites informació sobre quins passos seguir en l’accés a la universitat o si hi ha una o diverses assignatures que se’t resisteixen, el recomanable és que busquis ajuda.

A l’Acadèmia Guiu podem ajudar-te amb qualsevol d’aquests problemes. Tenim un servei de psicologia per a l’orientació acadèmica i tècniques d’estudi que et resoldrà tots els teus dubtes sobre el procés d’entrada a la universitat.

Si a més vols assegurar no només d’aprovar sinó d’arribar a la nota de tall que necessites, els nostres cursos de selectivitat EBAU et prepararan per afrontar els exàmens amb garantia d’èxit.