No estàs sol. La síndrome postvacacional afecta el 65% dels treballadors però també a la majoria d’estudiants. Els seus símptomes més habituals són el malestar psicològic (tristesa, ansietat, estrès), la dificultat de concentració, la preocupació, la inseguretat, etc. Però pot arribar a provocar palpitacions, taquicàrdia, excessiva sudoració, tremolor, molèsties digestives, dolor muscular i mal de cap. Segons la Societat Espanyola de Medicina i Família Comunitària, els símptomes poden durar només uns dies, una setmana o fins a 15 dies. Quan ja estàs en Batxillerat, se li suma l’ansietat d’afrontar la dificultat de el nou curs o de veure com s’acosta la data de la temuda selectivitat. Però, ¿pots prevenir aquesta síndrome? A continuació et vam compartir juny tips que t’ajudaran a evitar-ho o, com a mínim, a superar-lo en només uns dies.

 

6 tipus útils per evitar la síndrome postvacacional:

 

1. Comença en quant abans i visualitza el teu objectiu 

L’actitud és la clau per tornar a la rutina sense que suposi un canvi traumàtic. Cal acceptar que les vacances van acabar, afrontar amb optimisme el nou curs i pensar en les coses positives que comportarà aquesta nova etapa. Per donar sentit al teu esforç diari, és important visualitzar cada dia l’objectiu final que t’has marcat: aprovar la selectivitat, millorar la teva nota mitjana, accedir als estudis que vols o simplement aprendre i superar el curs.

2. Recupera la teva agenda però amb flexibilitat

Després de mesos de desconnexió i anarquia en els horaris, cal recuperar l’agenda i el calendari setmanal. Per ser efectiu, l’ideal és complir la teva planificació a el 100%, però després de més de dos mesos de vacances has de ser realista: sé flexible durant les primeres setmanes i no saturis teu propi dia a dia. La teva ment i el teu cos necessiten un temps per adaptar-se de nou a la rutina.

3. Comença amb objectius petits

Començar amb tasques petites et permetrà aconseguir petits objectius i, per tant, la satisfacció per l’aconseguit. Sempre, ara més que mai, és important dividir els grans objectius en fragments per motivar-te a seguir endavant. Per exemple, si t’enfrontes al teu treball de recerca de Batxillerat com una tasca global, el veuràs com una muntanya inabastable. Però si ho divideixes en petits objectius diaris o setmanals, es convertirà en una cosa molt més assumible.

4. Recupera el teu espai lliure de distraccions

Has dedicat moltes setmanes a distreure’t i ara és just el que has d’evitar per ser efectiu en el teu temps d’estudi. Recupera la teva zona de treball, ordénala, desactiva les notificacions del teu mòbil i evita perdre hores a Youtube, Tik Tok o Instagram. Recorda que, després d’una distracció, vam trigar una mitjana de 25 minuts en tornar a concentrar-nos en el que estàvem fent.

5. Manté les activitats d’oci

Els experts recomanen no tornar bruscament a la feina o als estudis, sinó fer-ho uns dies abans per adaptar horaris, rutines i fins i tot alimentació. Durant els primers dies, també t’ajudarà mantenir algunes activitats d’oci, com les que feies durant les teves vacances, en el teu temps lliure. L’esport, per exemple, ajudarà a reduir el teu estrès, allibera la tensió muscular i també la mental.

6. Descansa per ser més productiu

És probable que, durant les teves vacances, hagis dormit de forma desordenada: uns dies poc i altres dies més de 12 hores. Per tornar a la rutina i ser efectiu, has de tornar a dormir de forma ordenada i suficient. Una forma d’adaptar-te és anar a dormir abans i anar avançant l’hora de el despertador de forma progressiva. Dormir 8 hores diàries t’ajudarà a millorar el teu nivell d’atenció i concentració i a consolidar els coneixements adquirits durant el dia. També és recomanable descansar 5 minuts cada 25 minuts de treball per ser més productius.

Com una cosa és la teoria i una altra molt diferent la pràctica, en Acadèmia Guiu et podem donar un cop de mà per millorar els teus hàbits d’estudi i afrontar amb garanties els teus objectius. Si necessites ajuda amb determinades assignatures, consulta les nostres classes particulars de reforç escolar i universitari. I si vas acabar batxillerat i no vas fer la selectivitat, no vas aconseguir aprovar o no vas aconseguir la nota que necessitaves, en els nostres cursos per a la selectivitat et prepararem per superar-la obtenint els millors resultats.